Benieuwd waar jouw belangrijkste mogelijkheid voor groei ligt? Klik hier en maak onze gratis Growth Test.

In ons 2-daags groeiprogramma werken 14 ondernemers aan de volgende fase van hun bedrijf. Onder leiding van de beste experts nemen we deelnemers mee in de principes van Scaling-Up. In juni deed Joshua van Eijndhoven mee. Joshua richtte in 2017 Voja Travel op en is met zijn bedrijf klaar voor de volgende stap. Hoe gaat ‘ie dat precies doen? En wat heeft hij gehaald uit het groeiprogramma? Je leest het in het interview hieronder.

Wie is Voja Travel en wat doen jullie?

“Bij Voja Travel boek je een bijzondere reiservaring mét impact. Wij vinden dat reizen naar tweede- of derdewereldlanden een bijdrage moet leveren aan zo’n land. Denk aan eerlijke lonen en goede doorgroeimogelijkheden. Daarom organiseren we reizen die een positieve impact hebben op de lokale bevolking en de reiziger. We werken samen met kleinschalige en lokale ondernemers. Met onze projecten dragen we bij aan de ontwikkeling van de bestemming.”

Waar liepen jullie tegenaan in de groei van je bedrijf?

“Sinds 2017 zijn we heel snel gegroeid, vooral in het eerste en tweede jaar. Er kwam steeds meer behoefte aan structuur en de tools om een volgende stap te zetten. We zijn gegroeid tot twaalf mensen en hebben het bedrijf verder geprofessionaliseerd. Maar we merkten dat we verder wilden groeien en waren zoekende in hoe we dat moesten doen. We wilden een framework waarbinnen we verder konden. Dat ontbrak eraan.”

Wat waren de gevolgen daarvan?

“Dat gaat onder andere over leiderschap en sturing. Op een goed moment hadden we zoveel vraag, dat we het niet aankonden. Met als gevolg dat de wachttijden opliepen en mensen niet de service kregen die we ze wilden geven. Sturing is in zo’n geval nodig met als voorbeeld de vraag: hoe kunnen we een goede HR-planning maken, zodat we op tijd de juiste mensen kunnen inzetten? We hebben nu één algemeen directeur, dat ben ik. Dat gaat goed in een klein team. Maar als je groeit, heb je meerdere leiders nodig. Voor ons was dan ook de vraag hoe we leiderschap vormgeven in deze fase van groei.”

Wat heb je uit het 2-daags groeiprogramma gehaald?

“Het is nog wel in progress, want we hebben in juni meegedaan. Wat we nu in elk geval al doen, is niet alleen denken aan de korte termijn doelen. We denken meer na over wat we op de middellange en lange termijn willen bereiken. Ik kon mij spiegelen aan andere ondernemingen van vergelijkbare grootte en realiseerde bijvoorbeeld dat we veel minder marketingcapaciteit in huis hebben. Dat breiden we nu uit, waarbij ook de vraag rondom leiderschap naar boven komt. Verder gebruiken we het format van het programma om de key players op één lijn te krijgen.”

Is jullie probleem nu opgelost?

“We hebben in elk geval een heel duidelijk framework in handen voor de groei die we voor ogen hebben. Het geeft richting, we weten waar we naartoe gaan. Wat ik erg sterk vind aan GoFastForward, is de combinatie van dit framework, een aantal steengoede boeken en de eigen twist die eraan wordt gegeven. En het netwerk natuurlijk. Je doet niet eenmalig een cursus, maar je treedt toe tot een netwerk met doorlopend events. Dat zorgt voor focus. En focus is cruciaal als je wilt groeien.”

Benieuwd waar jouw belangrijkste mogelijkheid voor groei ligt? Klik hier en maak onze gratis Growth Test.

Met ons 2-daags groeiprogramma werk je samen met 14 andere ondernemers áán je bedrijf. Het resultaat is concreet plan voor de lange termijn vertaald naar de belangrijkste prioriteiten voor komend kwartaal. Het volgende programma is op 8 en 9 oktober. Check onze website voor meer informatie.