Webinar – Noodregelingen Overheid – Arbeidsrecht I

 

Let op:

  • Dit webinar werd opgenomen met de kennis van 26 maart. Inmiddels is er meer toelichting vanuit de politiek op de noodmaatregelen.
  • De voucher die wordt vertoond aan het einde van dit webinar is alleen geldig voor clubmembers van het GoFastForward netwerk.

 

De aankondiging van de noodregelingen vanuit de overheid werd met veel gejuich ontvangen! En terecht, de intentie is zeer serieus en toont grote betrokkenheid. Tegelijk zijn er nog genoeg vragen en is nog niet alles duidelijk. Hopelijk volgt dat snel. In ieder geval gaan we met onze Arbeidsexpert Frans Landstra in op de mogelijkheden en plichten van de regelingen en welke impact het arbeidsrechtelijk heeft.

 

De grootste insights volgens Frans Landstra zelf:

  1. Zoals het er nu naar uitziet mag je zelf de periode kiezen waarover je de tegemoetkoming over omzetverlies gaat ontvangen. Voor de meeste bedrijven was maart nog een goede maand. Dan is het een aanrader om al het onderhanden werk nog deze maand uit te factureren. En wellicht ook de nota’s die je voor de eerste week april op de agenda had staan. Je kunt dan de tegemoetkoming aanvragen per 1 april.
  2. De NOW-regeling helpt echt als je verwacht dat je omzet direct na het opheffen van de maatregelen weer volop omzet gaat scoren (zogenaamde V-crisis: hard naar beneden, maar ook hard weer omhoog). Verwacht je dat het herstel van jouw omzetdip veel langer zal duren, ga dan al aan de slag met de noodscenario’s. Saving the boat is belangrijker dan alle mensen aan boord houden.
  3. Het kan zomaar 3-5 maanden duren voordat mensen daadwerkelijk van de payroll zijn. Plannen maken, onderhandelingen, opzegtermijnen, het kost allemaal veel tijd (en daarmee ook veel geld).
  4. Snij dieper dan je zou denken dat nodig is. Ondernemers kijken van nature te positief de wereld in.