Olivier Zeestratenmede-oprichter studytrack.nl

Wie is Olivier Zeestraten?

Olivier kwam eind jaren ’90 na een studie Bedrijfseconomie en een uitstapje in de accountancy als ondernemer terecht in het onderwijsveld. Hij bouwde een organisatie voor private studiebegeleiding tot een gedreven club van meer dan vijftig medewerkers. Olivier stond ook aan de wieg van het eerste online leerlingvolgsysteem in Nederland. In 2014 nam hij afscheid van de branche. Hij richt zich sindsdien op het coachen en begeleiden van andere ondernemers met groeiambitie. Dat doet hij met in-company programma’s, gebaseerd op de Scaling Up methodiek. En ook meer inhoudelijk bij concrete professionaliseringsvraagstukken van structuur en financiën.

Waarom is groei belangrijk volgens jou?

“Zonder groei geen perspectief en geen ontwikkeling. Groei is een natuurlijk proces, een wetmatigheid zelfs. Een organisatie waar de juiste mensen, de juiste dingen doen, op de juiste manier; die organisatie kan alleen maar groeien. Groei als doel op zich? Misschien wel. Groei creëert continu kansen. Om je als persoon te ontwikkelen, om te leren. De zuurstof van zingeving. De kans om als bedrijf meer impact te hebben. In jouw markt, of in de wereld. En nee, dat gaat zeker niet alleen over omzet.”

Wat is jouw gouden tip voor collega ondernemers?

If you wanna go fast, go slow. Deze lijfspreuk van Kofi Annan inspireert mij enorm. Bouw je bedrijf volgens dit principe: doe dingen in één keer echt goed, geen opportunistische shortcuts. En kijk naar de waarde op lange termijn. Dat voelt soms traag, en gaat niet altijd op, maar bouw geduldig door. Zo werk je dag in dag uit aan een ultra duurzame fundering van je bedrijf. En die fundering is de motor van echt dóórgroeien, ook als jij er een even niet bent.”

Waar wil je collega ondernemers voor behoeden?

“Tunnelvisie. De wereld verandert zo snel, je kan zo druk zijn. En zo kan het gebeuren dat je dingen over het hoofd ziet. Dat je niet ziet dat je keihard sprint, maar zonder richting. Dus maak het je absolute standaard om uit te zoomen. Met een vast ritme. En kijk naar je eigen bedrijf als holistisch geheel. Investeer hierin, het is je groeibasis. Ja, die heisessie is wel belangrijk.”

Waar ben je naar op zoek?

Foto Marnix Geus