Marnix GeusOprichter van Het PR Bureau en The Present Movement

Wie is Marnix Geus?

Marnix begon als student met zijn eerste bedrijfje, vanuit nieuwsgierigheid en een sterke behoefte om autonoom te zijn. ‘Zelluf doen,’ zoals hij dat zo graag noemt. Na een paar jaar in loondienst te hebben gewerkt, begon het rond 2005 weer te borrelen. In dat jaar richtte hij samen met Jacqueline Bosselaar Het PR Bureau op, gevolgd door nog een aantal creatieve bureaus. Eind 2014 waren ze niet meer met z’n tweetjes maar met vijftig mensen in vaste dienst en nog een grote flexpool daaromheen.

Het jaar erop moesten Jacqueline en Marnix echter vanwege een ‘perfect storm’ afscheid nemen van tien gewaardeerde collega’s en een kwart miljoen euros. Marnix spreekt hier openhartig over in zijn boek MensenHandel, waarin hij een lans breekt voor letterlijk de mensen voor de handel durven stellen als ondernemer, omdat je zodoende een ijzersterke cultuur bouwt die nooit te kopiëren is en waar je zelf geleidelijk ook minder in nodig bent. Na in 2016 weer zwarte cijfers te hebben gedraaid, was het moment voor Marnix aangebroken om de daad bij het woord te voegen en aan te tonen dat hij inderdaad niet langer nodig was: begin 2017 verkocht hij zijn aandelen in Het PR Bureau en startte hij een nieuw avontuur: The Present Movement. Met deze community koppelt hij initiatieven ten behoeve van vluchtelingen aan ondernemers. Daarnaast is hij nog als grootaandeelhouder / stille vennoot verbonden aan Blyde, een pr-bureau dat zich richt op sustainable brands & social enterprises.

Waarom is groei belangrijk volgens jou?

“Groeien is net zoiets als leren. Je raakt dus nooit uitgegroeid. Groeien begint in die zin bij jezelf als ondernemer: als jij je niet continu blijft ontwikkelen, stagneert de ontwikkeling van je bedrijf en daarmee van je team. Groeien is wat mij betreft nooit een doel op zich geweest. Maar door te groeien, krijg je meer armslag, meer zichtbaarheid en word je eerder een magneet voor talent. En pas als je talent aan je weet te verbinden, begint het echt leuk te worden.”

Wat is jouw gouden tip voor collega ondernemers?

“Vertrouw zo snel mogelijk op anderen, hoe moeilijk en spannend dat in het begin ook is. Hoe eerder je in staat bent om los te laten, des te sneller groeit je team en daarmee je bedrijf of organisatie. Probeer van andere organisaties te leren maar ga niet klakkeloos kopiëren. Niemand heeft de heilige graal en de kans op succes is groter als je je eigen pad volgt en je bij alles afvraagt of het past bij de cultuur van jouw bedrijf.”

Waar wil je collega ondernemers voor behoeden?

“Vanuit een automatisme managers aannemen of benoemen. De wereld is te complex geworden voor managers en daarom zitten ze te vaak professionals in de weg. Er is geen manager meer die alles kan overzien in deze tijd. Al het succes komt voort uit teamprestatie. Ondernemers moeten dus waken voor alle zorgen bij zichzelf te houden en zich suf te piekeren over een oplossing. Maak meer gebruik van de ‘wisdom of the crowd’. Dat werkt bevrijdend en je team vindt het ook veel leuker om mee te mogen denken!”

www.marnixgeus.nl

Waar ben je naar op zoek?

David Sluis