Waarom People een essentieel onderdeel van het groeivliegwiel van de Rockefeller Habits is.

Het groeivliegwiel van de Rockefeller Habits begint niet voor niets met People. Zo schreef ook Jim Collins in zijn bestseller ‘From good to great’ al: “It all starts with the right people on the bus”. Ondanks dat het groeivliegwiel als geheel enorm veel houvast en focus biedt is het niet de sleutel tot succes. Je kan een hele strakke executie binnen je bedrijf neerzetten, met een strategie die ijzersterk is terwijl het geld tegen de plinten klotst. Heb je echter niet de juiste mensen op de juiste plek zitten die allemaal de juiste dingen doen? Dan gaat het geheel toch niet succesvol en duurzaam doorgroeien. Wereldwijd zijn er talloze voorbeelden te vinden van bedrijven die floreren door de aandacht te vestigen op hun mensen. Naast je eigen mensen kan je ook kijken naar de rest van je stakeholders. Kijk naar je klanten, investeerders en partners. Zou je met iedereen vol enthousiasme weer opnieuw in zee gaan?

 

Martijn van Rossum - Studelta - GoFastForward

 

Martijn van Rossum is een GoFastForward deelnemer van het letterlijke eerste uur. Als deelnemer van de allereerste groep heeft hij het netwerk tot bloei zien komen. De eigenaar van Studelta zorgt er al ruim 13 jaar voor dat jonge, hoogopgeleide talenten op de juiste plek terechtkomen. Het tijdelijk inzetten van deze jonge talenten noemen ze bij Studelta dan ook liever ‘protacheren’ (vooruithelpen van mensen) in plaats van ‘detacheren’ (wegzetten van mensen). De ontwikkeling van het talent staat hier altijd bij centraal. Er wordt niet alleen een verbinding gelegd tussen jong talent en organisaties, maar ook tussen de verschillende generaties binnen deze organisaties. Het doel: de verborgen parels van de arbeidsmarkt ontwikkelen tot effectieve professionals.

Door zijn jarenlange ervaring en expertise op het gebied van People is Martijn van Rossum ook coach op dit gebied binnen het groeiprogramma van GoFastForward. Wij vroegen hem het volgende:

Wat veranderde er binnen jouw bedrijf op het gebied van People door deelname aan het GoFastForward groeiprogramma?

“Voor deelname hadden wij al een levendige cultuur binnen Studelta. Door deel te nemen aan het groeiprogramma hebben we het wel een stuk scherper kunnen neerzetten. Dit valt te vertalen naar 3 concrete onderdelen:

1. We hebben onze kernwaarden teruggebracht van 10 naar 5 om dichter bij onze kern te komen. Deze 5 kernwaarden hebben we in de selectie van onze mensen echt belangrijk gemaakt. Daarnaast hebben we deze kernwaardes tot leven gebracht binnen de bedrijfsruimtes van ons pand.
2. Wij koppelen nu thema’s aan de kwartaalthema’s van de Rockefeller Habits, zo was plezier een van de recente thema’s. Het zorgt dat de thema’s levend blijven en geeft meteen een knipoog. Hier kwam de relativering van werk in terug, zo kunnen we er ook voor zorgen dat werk leuk blijft.
3. Door het programma zijn we gaan werken met scorecards. Hierdoor is het werk van iedereen verbonden met de lange termijn. Wat verwachten we van je? Dit wordt vertaald naar doelen, KPI’s en persoonlijke ontwikkeling. Elke 6 maanden worden deze geevalueerd en opnieuw vastgesteld.”

Wat was jullie grootste belemmering op gebied van People?

“Het interne verloop van mensen was te hoog. Door de groei werden er veel mensen aangenomen, maar er stroomden er eigenlijk teveel door naar een nieuwe uitdaging. Door in te zetten op autonomie en persoonlijke ontwikkeling lukt het goed om mensen langer aan ons te binden.”

Wat is jouw People tip voor andere ondernemers?

“Het is in deze tijd essentieel dat je samen met je werknemers kijkt hoe je hun potentie het beste tot uiting laat komen. Je moet niet eenzijdig zeggen wat er moet gebeuren maar dit samen met de werknemer tot een aantal punten samenvatten. Hier is de eerder genoemde scorecard een erg goede tool voor.”