Maak van het werven van personeel jouw topprioriteit voor 2018

Nu de economie op stoom komt, is de strijd op de arbeidsmarkt ook weer in volle hevigheid losgebarsten. Traditioneel zijn het de groeiondernemers in het MKB, die de meeste banen creëren en waar de pijn van schaarste ook als eerste wordt gevoeld. Hoewel personeelsschaarste door ondernemers zelf als de grote bottleneck voor verdere groei wordt gezien, blijkt dat slechts 5% van hen van HR een topprioriteit wil maken. En zo blijft groei uit.

Afgelopen maand hebben we onderzoek uit laten voeren door Ruigrok Netpanel onder meer dan 600 ondernemers en DGA’s in de categorie 2 tot 100 werknemers. De belangrijkste conclusie van dat onderzoek: ondernemers besteden onvoldoende aandacht aan het werven van personeel. Slechts één op de twintig ondernemers geeft aan dat HR meer aandacht verdient in hun bedrijf, terwijl ondernemers ruim een kwart van de werknemers niet opnieuw aan zouden nemen (bij bedrijven vanaf twintig werknemers is dat zelfs een derde). Daarnaast geeft één op de drie ondernemers aan dat zij moeite hebben om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures.

Aandacht voor werving = ruimte om te pionieren
Het gevolg van dit alles: ondernemers zijn teveel nodig in de dagelijkse praktijk van hun eigen bedrijf. Want als goede mensen uitblijven, rest niets anders dan ‘zelf doen’ (dat fenomeen ken je vast wel). En ondernemers die veel teveel worden opgeslokt door de operatie, houden niet genoeg tijd over om zich bezig te houden met de minder urgente maar veel belangrijkere zaken, zoals kopjes koffie drinken met collega’s, klanten en – jazeker – talent in de markt. De zorg van de ondernemer is vaak dat hij nu al alles zelf moet doen en er straks nog meer werk bij krijgt.

Maar het gaat juist om minder zaken zelf doen. Laat die brandjes dus maar wat vaker door een ander blussen of gewoon even uitbranden en maak meer tijd voor die essentiële ontmoetingen voor jouw toekomst. Het traject dat daarop volgt kan je zo snel mogelijk delegeren. Voor HR zijn immers specialisten die daar veel beter in zijn dan jij. Maar jij moet het wel kunnen aanjagen en belangrijker maken dan andere zaken. 

Ieder bedrijf is gebaat bij een ondernemer die vrij is, kan pionieren, en tijd kan vrij maken voor eigen ontwikkeling en groei. En dus niet een ondernemer die vast zit in zijn eigen bedrijf. Uit ons onderzoek blijkt dat slechts één op de zeven ondernemers opleidingsbudget reserveert voor zichzelf, terwijl opleidingsbudget voor het eigen team wel heel normaal is. En ruim de helft van de ondernemers besteedt nog geen vijf dagen per jaar aan persoonlijke ontwikkeling. Zonder persoonlijke groei, blijf je gevangen in de ratrace van je eigen bedrijf. Dan leer je onvoldoende afstand nemen terwijl jouw bedrijf schreeuwt om jouw visie op de werkelijk belangrijke zaken die ervoor zorgen dat je over een paar jaar ook nog bestaat.

HR belangrijker maken in vijf stappen 
Als ik in jouw schoenen stond (de schoenen van een ambitieuze groeiondernemer met grootse plannen voor 2018) zou ik de volgende vijf stappen opnemen in het groeiplan voor komend jaar:

  1. Begin met onderkennen dat het werven van personeel niet vanzelf gaat. Maak er dus een topprioriteit van voor 2018. Zet het op de agenda;
  2. Start vervolgens met het aanleggen van een ‘People Pipeline’, net zoals de meeste ondernemers het vanzelfsprekend vinden om een Sales Pipeline te hebben. Je kunt niet pas beginnen met zoeken als de nood aan de man is. Werving is een continu proces, net zoals acquisitie dat is;
  3. Formuleer een Employee Value Proposition (EVP), zoals je ook een value proposition voor klanten hebt. Hoe verkoop jij jouw onderneming aan toptalent? Wat zijn jouw USP’s als werkgever?
  4. Voorkom mis-hires door je cultuur te vangen in duidelijke kernwaarden, zodat je nieuwe medewerkers langs die meetlat kan leggen. Werven op basis van enkel competenties en zonder culturele fit, is als putjes scheppen op zee. Competenties kan je aanleren, kernwaarden niet;
  5. Neem tot slot de tijd om te bepalen wat de concrete output is die je van je nieuwe en bestaande medewerkers verwacht. Zoals bestseller auteur Geoff Smart het formuleert: put a number on it.

Als groeiondernemer met serieuze plannen moet je af van het idee dat HR een noodzakelijke corvee-klus is. De juiste bemanning is dé bepalende factor voor groei. Voor de groei van jouw bedrijf, voor de groei van jou als ondernemer en daarmee ook voor de groei van jouw ondernemersgeluk.

In de derde tweedaagse van ons jaarprogramma staat we uitgebreid stil bij A-players en het formeren van een winnend team. Meer weten? Bekijk het GoFastForward jaarprogramma.

Misschien vind je deze groeiverhalen ook interessant

Laat een reactie achter

Waar ben je naar op zoek?