Dit zou zomaar eens de kortste blog van het jaar kunnen zijn. Een blog waarin vorm en inhoud elkaar raken, zoals dat dan zo mooi heet.

Enkele weken geleden beschreven we nog hoe je van je zomervakantie de meest waardevolle weken van het jaar kunt maken. Is dat je gelukt? Heb je je laptop thuis achtergelaten? Lukte het om je bedrijf echt los te laten? Als het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, dan is de kans groot dat er door de ruimte in je hoofd nieuwe ideeën of plannen zijn ontstaan. Indien het antwoord ‘nee’ is moet je met een aantal zaken in je bedrijf aan de slag om ervoor te zorgen dat je de volgende keer wél zorgeloos op vakantie kunt.

Wat het antwoord ook is: nu je weer terug bent is het tijd voor actie. Het is de hoogste tijd om al je wilde en minder wilde plannen te gaan realiseren. Maar hoe pak je dat aan? Het risico om snel weer te vervallen in business as usual is vrij groot. Dit heeft als gevolg dat er maar bar weinig verandert in de dagelijkse praktijk. We kennen het van de jaarwisseling: we hebben de beste voornemens, maar na een paar weken in het nieuwe jaar is alles weer zoals het in november ook was.

Tiny habits

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit doemscenario weet te voorkomen? De truc is om niet de doelen (a-players meer betrekken, focus op kernklanten, je strategie herzien, nieuwe markten aanboren) maar de activiteiten (koffie-afspraken met voor jou belangrijke medewerkers, op bezoek bij je belangrijkste klanten, een sessie inplannen om je strategie te herzien, marktonderzoek doen) centraal te zetten. Het gaat om de zogenoemde tiny habits: kleine behapbare handelingen.

Door middel van deze kleine handelingen ga je van doelen naar acties, plan dit ook echt in. Dit schept een stuk meer duidelijkheid en je geeft jezelf meteen ook een stok achter de deur. Zorg ervoor dat de stappen klein blijven en dat je ze een voor een kunt afstrepen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog niet precies weet wat je wilt doen om doel X te behalen? Blok dan in ieder geval tijd in je agenda om er op dat moment mee bezig te gaan. Plan die kopjes koffie en maak het voor nu niet moeilijker dan het is.

Aan de slag!


PS: Vind je het lastig om je plannen te realiseren? Bekijk dan onze Masterclass Scaling Up van 5 september. Geef jezelf een stok achter de deur om een middag áán je bedrijf te werken!