In samenwerking met Respondenten.nl heeft GoFastForward een pensioenonderzoek gedaan binnen het eigen netwerk vol Scale-Ups. Dit leverde responses op van zo’n vijftig Scale-Up ondernemers, allen met meer dan 10 FTE aan personeel in dienst.

Hoeveel procent van deze ondernemers is pensioen aan het opbouwen? Op welke manieren doen zij dit? Of waarom doen ze dit juist helemaal niet? Na de onderstaande analyse is het rapport in de vorm van een PDF onderaan de pagina terug te vinden.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een krappe meerderheid, zo’n 55 procent van de ondervraagde Scale-Up ondernemers, momenteel bezig is met het opbouwen van hun pensioen. Niet heel verrassend is het feit dat het grootste gedeelte hiervan (62 procent) dit doet via een vast maandelijks percentage van het bruto salaris. Er worden ook enkele andere manieren genoemd:

  • Pensioenverzekering.
  • Lijfrente.

Wat meer in het oog springt is dat pensioenopbouw door middel van investeringen in onroerend goed ook door een aantal ondernemers genoemd wordt.

De overige 45 procent van de Scale-Up ondernemers, die momenteel niet bezig zijn met het opbouwen van pensioen, hebben hier uiteenlopende redenen voor. De voornaamste redenen zijn als volgt:

  • Staat op de planning voor later.
  • Ik heb niet voldoende middelen.
  • Ik heb er nog niet over nagedacht.

Ook hier komen een aantal alternatieven regelmatig terug:

  • Mijn beleggingsportefeuille is mijn pensioen.
  • In het verleden heb ik al voldoende pensioen opgebouwd.

Er wordt echter een andere alternatieve reden veruit het meest genoemd, namelijk dat de ondernemers de waarde van hun bedrijf als pensioen zien.

In het onderstaande rapport is in de appendices nog het een en ander aan achtergrondinformatie opgenomen. Onder meer een verdeling van leeftijd, opleidingsniveau en ook het aantal FTE wat de ondernemers in dienst hebben.

Loop jij nog dagelijks brandjes te blussen binnen jouw bedrijf? Staat dit de groei van jouw bedrijf in de weg? Kom dan naar onze Masterclass Scaling Up van donderdag 5 september. Check de voorwaarden en schrijf je in!