Als ondernemer is jouw tijd schaars. Dat is al helemaal het geval in die laatste paar overvolle weken voor de zomervakantie. Als je niet uitkijkt wordt die schaarse tijd helemaal opgeslokt door dagelijkse beslommeringen. Zonde, want juist als ondernemer is het jouw taak om met de toekomst van je bedrijf bezig te zijn. Deze blog legt uit hoe je ervoor zorgt dat werken áán je bedrijf niet ondersneeuwt in je agenda.

Je week zit vol met afspraken en op een doorsnee dag race je van overleg naar overleg. Tussendoor blus je brandjes en beantwoord je vragen van het team. Om ook nog voldoende tijd te besteden aan strategie en toekomstplannen, begin je ’s ochtends een uur eerder of klap je, als je partner al naar bed is, je laptop nog even open. Als je ondernemer bent, dan is de kans groot dat je dit beeld herkent. Toch is het allesbehalve slim om hier nog veel langer mee door te gaan.

Productieve uren

Als ondernemer ligt jouw toegevoegde waarde namelijk niet in al die dagelijkse overleggen en minor beslissingen. De échte winst boek je met werken áán je bedrijf: een nieuw product uitdenken, een scorecard voor je personeel ontwikkelen, werken om de grootste belemmering voor verdere groei weg te nemen, noem maar op. Dát zijn de zaken waarmee je het verschil maakt.

En nee, structureel het laatste uur van de dag daarvoor nemen is niet het meest ideale moment. Waarom zou je tussen negen en twaalf ’s ochtends, als je de meeste energie hebt, besteden aan wéér een teamoverleg. Besteed je meest productieve uren liever aan de toekomst van je bedrijf.

Belangrijk, maar niet urgent

Nu denk je waarschijnlijk: makkelijker gezegd dan gedaan. Dat klopt. Taken die te maken hebben met de toekomst van je bedrijf vallen in het blauwe vak van de Eisenhower matrix: belangrijk, maar niet urgent. En juist die taken schieten er vaak bij in. Omdat er geen directe trigger is om het te doen. Geen klant of medewerker zal jou vragen om deze week voldoende tijd te besteden aan het vijfjarenplan. Wat ze wel vragen? Of je mee wilt kijken met allerlei verschillende dingen. Belangrijke en niet zo belangrijke taken die wél urgent zijn (of lijken!), gaan altijd voor. Als je niet uitkijkt. En dat laatste moet je dus wél doen: uitkijken en je productieve tijd goed bewaken.

Daarom hierbij een paar tips om je te helpen dit voornemen ook echt te laten slagen.

  1. Blok voldoende tijd

    Urgente taken hoef je niet te plannen. Die komen vanzelf over je heen. Omdat er geen externe trigger is voor niet urgente taken, is het belangrijk om die tijd wél in je agenda te (laten) blokken. Het liefst twee uur per dag, of een dag per week. Plan die blokken als gezegd op de momenten dat je het meest productief bent. Wat exact die momenten zijn verschilt per persoon. Voor de ene ondernemer is dat tussen zeven en tien in de ochtend, voor de ander tussen vier en zeven aan het eind van de middag. Heb je de blokken gepland, maar komt er toch iets tussen? Geen man overboord. Je kunt altijd nog schuiven. Soms zijn er urgente dingen die voorgaan. Bedenk op dat moment wel of het echt nodig is dat jij je ermee bemoeit. En verschuif het werken ÁÁN blok naar een ander moment in dezelfde week.

  2. Breng structuur aan

    Voor jezelf en voor je team is het fijn als er regelmaat zit in de momenten waarop je áán je bedrijf werkt. Als je iedere donderdag in je agenda blokt, dan weet je team op een gegeven moment dat ze je op die dag niet meer moeten storen. Zij zullen ervoor zorgen dat urgente zaken, waar jouw hulp bij nodig is, op woensdag al aan het licht komen, of anders kunnen wachten tot vrijdag. Ook voor jezelf is die regelmaat fijn. Is het halsoverkop nodig om op donderdag alsnog ín je bedrijf te werken, dan zal het voelen als een uitzondering. De kans is groot dat je er volgende week alles aan zal doen om op donderdag wel weer geblokt te houden. Uiteindelijk gaat je omgeving zich vanzelf aanpassen aan jouw duidelijke schema. Hulp nodig? Vraag of iemand je wil challengen. Regel een stok achter de deur, bijvoorbeeld door iemand anders jouw afspraken te laten beheren.

  3. Kies je locatie slim

    Het kan lastig zijn om je af te sluiten van de hectiek van alledag. Ook als je de tijd in je agenda geblokt hebt. Om die reden is het slim om werken áán je bedrijf op een andere plek te doen dan binnen de muren van het kantoor van je bedrijf. Zo’n externe locatie kan ook nog eens heel verfrissend werken. De kans dat je op goede nieuwe ideeën komt is echt groter met uitzicht over de stad of op zee. Wat die plek moet zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de activiteiten die je op dat moment wilt verrichten. Experimenteer en onderzoek wat goed voelt voor jou. Oh, en niet onbelangrijk: het mag ook (best) leuk zijn! Je bent niet voor niets het avontuur aangegaan om te ondernemen.

 

Benieuwd hoe ver jij kan komen als ondernemer en de pijnpunten binnen jouw bedrijf ontdekken? Maak onze Growth Test!