Blog – Agile werken voor Scale-Ups

Benieuwd waar jouw belangrijkste mogelijkheid voor groei ligt? Klik hier en maak onze gratis Growth Test.

Onze wereld verandert razendsnel. Als groeibedrijf verander je ook. Hoe kun je als Scale-Up duurzaam groeien in een veranderende wereld? Agile werken draait om vooruitkijken in een onvoorspelbare omgeving. Er zijn verschillende methodieken om binnen deze context naar je eigen portfolio te kijken. In dit blog nemen we je mee in twee daarvan: ecocycle planning en scenarioplanning.

Wat is agile ook al weer?

Eerst even kort een opfrisser: agile werken. Recent organiseerden we een Key Player Dag onder begeleiding van Gidion Peters van Organize Agile. Hoe vatten zij het samen? “Bij agile werken draait het om wendbaarheid. Het fundament van wendbaar organiseren zit in een specifieke manier van naar de wereld kijken. Met de agile bril op omarm je onzekerheid, zijn mensen het vertrekpunt, is wat je doet altijd in ontwikkeling, zijn aannames er om te testen en gaat het altijd om een sterk team.” Agile is een manier van werken, denken en organiseren en kan je als groeibedrijf verder helpen om vooruit te kijken in een onvoorspelbare wereld.

Gedisciplineerd experimenteren

De grootste bedrijven blijken soms niet bestand tegen veranderende trends. Laat staan dat je een groeibedrijf bent. Dan ben je nog harder aan het zoeken naar en surfen op trends en ontwikkelingen. Wat daarbij helpend kan zijn, is ‘gedisciplineerd experimenteren’. Dat zit precies in het midden van -aan de ene kant- als een kip zonder kop alles aanpakken, oppakken en uitproberen en -aan de andere kant- alles vastzetten in vertragende corporate processen. Een positie in het midden is voor een groeibedrijf goed. Dan werk je gedisciplineerd aan je portfolio met een specifieke set aan experimenten die je uitvoert. Hieronder zoomen we in op twee modellen die je helpen om experimenten te bepalen: ecocycle planning en scenarioplanning.

Ecocycle Planning

Dit model gaat uit van in het algemeen wendbaar zijn door keuzes te maken, focus aan te brengen en in sommige gevallen afscheid te nemen van zaken die je lief zijn. Het zorgt voor potentie voor al die zaken die in je hoofd of ideeënbox hangen. Het helpt je om als groeibedrijf met elkaar te praten over die wilde ideeën die er zijn, hoe je dat kunt aanpakken en welke keuzes je daarin te maken hebt. Met ecocycle planning voer je het gesprek hierover op een gestructureerde manier.

Ecocycle planning neemt vier ontwikkelingsfasen op in de analyse, wat zorgt voor agility, veerkracht en duurzame resultaten. Het begint met de incubatie (zaaien). De ideeën die hierna overeind blijven, gaan door naar de geboorte (verzorgen). Als je die voldoende aandacht geeft, dan komt het in de volwassenheid (oogsten). Uiteindelijk moet je ook afscheid nemen en gaat het door naar de creatieve destructie (laten gaan).

Het model kent valkuilen. Aan de ene kant is daar de armoedeval, waarbij je goede ideeën niet naar een volgende stap brengt. En de rigiditeitsval, wanneer je ergens niet mee stopt, terwijl je daarmee wel ruimte maakt voor nieuwe dingen.

 

 

Scenarioplanning

Scenarioplanning dwingt je in de toekomst te kijken en helpt je met onzekerheid om te gaan. Als je dit serieus aanpakt, kun je snel en doeltreffend bijsturen op momenten waarop dat nodig is. Denk maar aan een professioneel schaker: die kan niet voorspellen wat zijn tegenstander gaat doen, maar hij kan zich wel een beeld vormen welke opties hij heeft en daarop een strategie ontwikkelen. Scenarioplanning werkt precies zo. Met scenarioplanning denk je flexibel en kun je de juiste beslissingen nemen als de status quo verandert.

Bij scenarioplanning ga je uit van meerdere toekomstbeelden en formuleert scenario’s. Toekomstscenario’s zijn externe realiteiten die je niet kunt beïnvloeden. Ze zijn gebaseerd op fundamentele onzekerheden. Met scenarioplanning werk je eerst een lijst uit met alle fundamentele onzekerheden in je omgeving. Uit die lijst kies je twee onzekerheden met (1) de grootste impact op je business en (2) de grootste onvoorspelbaarheid. Deze plot je vervolgens op het assenkruis.

 

Flexibiliteit en wendbaarheid maakt je groeibedrijf geschikt voor doorlopende verbetering en laat je sneller en beter reageren op veranderingen in je markt. Het omarmen van agile werken is in principe gemakkelijk. Als je ervan overtuigd bent dat je mensen en organisaties in staat moet stellen om mee te komen in een snel veranderende wereld, dan is de basis al gelegd.

Wil jij de Scaling Up methodiek implementeren binnen jouw bedrijf? Check ons 2-Daags Groeiprogramma! Of maak de Growth Test en ontdek jouw grootste aandachtspunt van dit moment.